onsdag 28. november 2012

Bursdagsgave......

Le Creuset
Mandag fikk jeg en super bursdagsgave fra lillesøster og "svigerbror".
8 stk Le Creuset mini cocotte i fargene caribbean og lilla. Stentøygryten er 10cm i diameter og tar 2,5 dl.
Disse har jeg ønsket meg lenge og gleder meg veldig til å servere porsjonspoteter, -desserter, -brød etc.

tirsdag 27. november 2012

Bringebær fra 90-tallet......


Orrefors Raspberry av Anne Nilsson

Sniktitt kjøkken...


En smakebit på forandringen på kjøkkenet vårt.

Før (kjøkkenet er inn døren til venstre)

Kjøkkenet før (Døren på bildet over er til høyre, ved pipen)

Vi har revet veggen mellom stue og kjøkken/gang, satt inn en balkongdør, kledd vegger, tak og gulv med gips, avrettet gulvet, malt og lagt parkett.
 
Underveis
 Kjøkkenet er fra Drømmekjøkken, Ballingslöv Line i peppergrå med heltre eik benkeplate.

Etter
Vi er kjempefornøy med både kjøkken og ikke minst kjøkkenløsningen.
Kjøkkenet er lite, men utrolig praktisk i samarbeid med et lite skafferi/spiskammers. 
(Mer bilder kommer...)

mandag 26. november 2012

Sniktitt Entrè...

Entrèn vår har vært ferdig en god stund og har endelig fått litt møbler.
Vi mangler noe å henge yttertøyet på, men det får vente.

Før
Etter
Ytterdøren heter Debussy, er fra Swedoors Advance-Line og har farge NCS S 5020-R90B. Døren inn til stuen er også fra Swedoor og heter Compact SP12. Veggene er malt i skumring NCS S 1000-N. Flisen på gulvet er Imola Conproj 36 DG i størrelse 30x60 cm. Dette er en gjennomfarget porcellanata flis som ser ut som betong både i overflate og farge. (Vi har samme flis på baderommene også). Vi er kjempefornøyd med flisen som føles myk å gå på. Lykten er kjøpt på Husfliden, benken er er Expedit fra Ikea (som skal males etterhvert) og putene er fra Designers Guild, Kremmerhuset og et par plasser jeg ikke husker. Lampen i taket er Bloom B4 pendel fra Kartell.


Jeg feiret bursdagen min på lørdag og jeg klarte ikke å motstå fristelsen til å henge opp den nyinnkjøpte julestjernen vår (kjøpt på lampehuset). Det er lov til å late som at adventen er her.


onsdag 21. november 2012

Sniktitt loftsgang....

Vi har endelig hengt opp lampen i trappen/loftsgangen akà biblioteket mitt. Gangen oppe og bibliotekskroken min er ikke ferdig innredet, men her er en liten sniktitt, om ikke annen for å vise min nye kjærlighet <3 VP Spiral. Lampen har ligget trygt i esken sin i nesten et halvt år.

Bildet under viser før-underveis.
Før - underveis
Hele gangen på loftet er kledd med gips på vegg og tak, vi har byttet balkongdøren og lagt parkett på gulvet. Trappen er det så vidt jeg orker å snakke om, for det var et langvarig, kjedelig og vanskelig arbeid.
På grunn av takhøyden under trappen fjernet vi deler av etasjeskilleren og bygde om det gamle rekkverket. I trinnene fjernet vi belegg, lim og gammel maling med malingsfjerner og skrape (aldri mer). Deretter pusset jeg hele trappen og gelenderet, sparklet, pusset, sparklet og pusset enda mer (spesielt på trinn). Før malingsarbeidet startet fuget jeg ALLE sprekker, åpninget etc rundt alle trinn, balustre oppe og nede , på håndløpet etc. Tec 7 er en kvinnes beste venn.
Trappen ble malt med 3 strøk Oxan Gulvmaling i bomull og sort.

Etter
Veggen i trappen er malt i fargen Blåtind (NCS S 5020-R90B), resterende vegger i Skumring (NCS S 1000-N) og listverk i Bomull (NCS S 0502-Y).

Men, tilbake til lampen.......

Verner Panton Spiral takpendel mini
Jeg funderte mye frem og tilbake i vår om hvilken type lampe vi skulle ha i trappen, og jeg er glad jeg brukte den tiden. Verner Panton Spiral takpendel mini passet perfekt og gav dette lysspillet på veggen og i taket som jeg er voldsomt fascinert av.

mandag 12. november 2012

Utbenet lår av vill-lam...


Vi fortsetter fråtsingen i høstens lammedelikatesser, og helgens utvalgte var  lår av villam. Svigerbror kom innom onsdag med lår av vill-lam, bog av vill-lam, koteletter og ribbe av gris(hakket større enn pattegris). Låret havnet i kjøleskapet og resten ble pakket og lagt i fryseren, klar for høstens andre middager.
Etter en liten tankeprosess bestemte jeg meg for å lage utbenet lår, noe jeg aldri har lager før. Jeg grep kniven og gjøv løs på låret med kirurgisk presisjon. Jeg skal ikke gi en detaljert beskrivelse av selve utbeningen, det kan dere finne en annen plass, men jeg kan si at det ikke er vanskelig, det er bare å kjøre på (med en god kniv). Benet brukte jeg som grunnlag for sausen.

Oppskrift utbenet lår
Ingredienser
1 stk utbenet lammelår
Olje til steking
2 ss smør til ovnsformen
Salt & pepper

4ss Olivenolje
2 ss Grov sennep
2 stk Kinesisk hvitløk (presset/hakket)
2 stk Økologisk sitron (revet skall)
1 stk Appelsin (revet skall)
4 stilker rosmarin (kun bladene, hakket)
4 toppede ss Parmesanost (revet)
Salt & pepper

Fremgangsmåte
Bland sammen olje, sennep, hvitløk, sitron- og appelsinskall og parmesanost.
Smør blandingen på innsiden av  det utbenete låret, "pakk sammen" låret til en rull slik at fyllet blir på innsiden og surr sammen med hyssing (evt strømpe).
Surr rullen i olje i en jerngryte på høy varme til du har en fin skorpe, salte og pepre. (Ikke skyll gryten, den skal brukes til sausen), Legg rullen i en ovnsform, legg i smøret, stikk inn steketermometer og sett inn i stekovnen på 150 grader til termometeret viser 58 grader. Ta ut rullen og la den hvile i 20 minutter (uten alufolie over). Tiden i ovnen avhenger av lårets størrelse, men rundt 1-2 timer er vanlig.
Skjær opp hyssingen, skjær rullen i skiver og anrett på tallerken.

Oppskrift lammesaus
Ingredienser (4 porsjoner)
Jerngryten som rullen ble stekt i
Benet fra låret (delt i 3-4 biter i leddene)
3 ss Godt smør
3 dl rødvin
1 stk gulrot i små biter
2 stk sjalottløk i små biter
1 stk pastinakk i små biter
1 ss hvetemel
5 dl vann (evt mer)
1 stk lauvbærblad
1 dl fløte (evt mer ved smak og behag)
Salt & Pepper

Fremgangsmåte
Stek benet i jerngryten i smør til det er pent brunt på alle sider. hell på rødvinen og kok ut gryten/skrap i bunnen. Reduser rødvinen til halvparten og tilsett resten av ingrediensene utenom salt, pepper og fløte. La koke i ca 1 time, sil sausen, tilsett fløte og krydre. Smak - tilsett mer av noe - smak..... til du er fornøyd.
La putre litt til hvis den er for tynn.

Forslag til tilbehør
Poteter (Fløtegratinert, ovnsbakte poteter, potetmos.....)
Ovnsbakte røtgrønnsaker (rødbeter, pastinakk, søtpotet......)
Kremet polenta
Risotte med f. eks sopp
Smørstekte grønnsaker (asparges, paprika, brokkoli, løk.....)
Purè (blomkål, jordskokk.....)
Grønn salat med fetaost, aioli og hjemmelaget tomatsalsa
..................